Världsbokdag och bokbytardag idag

Hela veckan och nästa är det bokbytardag på vårat bibliotek och jag har lämnat ifrån mig några Baldacci som jag redan läst och några böcker som jag hade dubletter av. Inte för att det blev mer plats i bokhyllan för det, jag fick med mig en fin inbunden Den vidunderliga kärlekens historia hem (hade den bara i pocket innan) och dessutom en Marian Keyes- pocket. Det blir nog en runda till nästa vecka så fort jag kommer hem från semestern, det känns som att jag har massa böcker som ligger och skräpar på vinden och då kan jag ju lika gärna ge bort dem.

Idag är det också världsbokdagen! Egentligen hade jag tänkt vara hemma och läsa idag, men det var innan jag tog på mig ett extrapass så jag ska iväg och jobba hela eftermiddagen och kvällen. Istället gör jag som Lyran och tipsar om några av mina favoritböcker från olika delar av världen. Jag är egentligen dålig på världslitteratur, jag har mest läst väldigt kända böcker från andra länder och skulle gärna någon gång vilja ge mig på fler världslitteraturböcker. Här kommer i alla fall fem av mina favoriter:

Jag har många kvinnor i mitt litteraturliv och en av de största är fransyskan Simone deBeauvoir. Jag lärde känna hennes böcker när jag läste litteratur och genusvetenskap på universitetet och hon har aldrig lämnat mig. Jag kan rekommendera den skönlitterära De andras blod liksom hennes mest kända verk, den otroligt underhållande, tankeväckande och intressanta Det andra könet. Även om den skrevs 1949 så är den aktuell även idag, för även om kvinnans situation förvisso har förändrats på 60 år så är hennes resonemang inte daterade, utan kan användas på kvinnors och mäns liv och tankar även idag.

Den tyske författaren Michael Ende har skrivit två av världshistoriens bästa böcker, Den oändliga historien och Momo eller kampen om tiden. Den senare passar även in i förra veckans Bokalfabet, på frågan om ungdomsböcker som vuxna borde läsa. Momo eller kampen om tiden är berättelsen om den lilla föräldralösa flickan Momo och hennes vänner, och om hur vuxna människor så lätt förbiser barn och bara vill spara tid, pengar och aldrig göra något roligt. Det får ödesdigra konsekvenser när de börjar spara så mycket tid att livet i lika stor hastighet försvinner från dem, om inte Momo kan rätta till det igen.

Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annan man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela tiden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av den saken, hur tydligt som helst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller. Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer människorna sparade in på detta, desto fattigare blev de.

Den arabisk-persisk-kinesiska sagosamlingen Tusen och en Natt är en av de berättelser där de flesta känner till namnet men få har läst hela. Jag älskar sagosamlingen, det finns otroligt många och vackra sagor i den likväl som det finns hemska, absurda och sådana sagor som är väldigt annorlunda från vårat europeiska synsätt. De flesta översättningarna i Sverige är gjorda i fem eller sju band, de finns i tre eller två band också men de är oftast förkortade.

Magisk realism är lika vackert som det låter och denna genre härstammar främst från Syd- och latinamerika. Att på ett så subtilt sätt införa magin i vardagen att den nästan verkar naturlig och inte alls konstgjord, ger många hisnande historier och framförallt många spännande livsöden. Gabriel García Marquez, Jorge Louis Borges och Julio Cortázar är alla författare jag tycker om. Allra mest tycker jag om Isabel Allende som bland annat skrivit Andarnas Hus, Eva Luna och Summan av dagarna.

Salman Rushdie är en indisk-brittisk författare som kanske mest blivit känd för The Satanic Verses och för att han efter den boken fick ett pris på sitt huvud. Det är en mycket, mycket bra bok men min favorit av Rushdie är ändå Midnight’s Children, en bok som tar sin början vid midnatt, natten till Indiens frigörelsedag. Denna natt föds Saleem och han blir ett av de många Midnight’s Children som fötts just denna timme och därmed begåvats med övernaturliga förmågor. Rushdies berättarteknik i den här boken påminner lite om just den magiska realismen, berättelsen balanserar mellan verklighet och övernaturlighet och inte bara Saleems liv utan också hans förfäders berättas i ett härligt sammelsurium av äventyr, resor, skrönor, humor, allvar och kärlek.

0 reaktioner på ”Världsbokdag och bokbytardag idag

  1. Bokbytardag på biblioteket? Har aldrig hört talas om, men låter ju jättebra! Om man kan tänka sig att byta bort sina böcker, vill säga…jag håller ju fanatiskt fast vid alla mina, men råkar ju ha ett par dubletter som jag ändå inte har i hyllan, så såna kan man ju alltid byta mot något mer intressant…annars har väl de flesta någon bok man fått via bokklubb som premie eller prova-på-bok…och som man inte gillade egentlgen…

Kommentera