Veckans tematrio om sjukdomar

Den här veckan vill Lyran att vi berättar om tre böcker som handlar om sjukdomar.

1. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell har jag ännu inte läst, men jag vill gärna läsa den. Den handlar om trettonåriga Jenna vars mamma får cancer, samtidigt som Jenna försöker gömma och glömma har hon samma problem som alla trettonåringar: skola, vänner och pojkar. Jenna har gömt en lapp i sitt rum där det står: ”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig.” Jag samlar fortfarande mod för att våga läsa boken, jag brukar inte läsa ”realistiska” böcker men när jag väl gör det och de är riktigt bra så brukar de ta ganska hårt på mig. Just det här ämnet har jag också en väldigt personlig relation till och det gör det ännu svårare.

2.
Sidney Sheldon har skrivit både bra och dåliga böcker, främst skriver han thrillers och jag är inte överdrivet förtjust i hans författarskap men en bok sticker ut långt framför de andra; Säg mig vad du drömt (Tell Me Your Dreams) från 1998. Den handlar om Ashley Patterson, en kvinna som känner sig förföljd samtidigt som flera män i hennes närhet brutalt mördas. Spåren pekar mot Ashley själv och hon försöker desperat rentvå sig och hitta mördaren. I boken tar den psykiska sjukdomen DID (Dissociativ identitesstörning) stor plats, enkelt förklarat lider en person med DID av multipla personligheter, eller alteregon, där varje alterego har en egen personlig uppfattning om sig själv och om omgivningen och ibland inte är medvetna om varandras existens. Boken är fruktansvärt spännande, en riktig nagelbitare och också rätt skrämmande emellanåt. Den innehåller en ganska bisarr historia men är ändå väldigt, väldigt välbeskriven. Även om själva historien då och då är förutsägbar, så har boken ett relativt hisnande och väldigt oväntat slut där hjärtat hoppar upp i halsgropen – minst sagt. Rekommenderas!

3.
Precis som En egen bokhörna kom jag på väldigt många ungdomsböcker i kategorin sjukdomar och döden. Är det så att det finns väldigt många, eller gör de helt enkelt ett väldigt stort intryck på oss när de är riktigt bra? Ett ämne att fundera över, och den sista boken är precis som den första en ungdomsbok, en jag läste när jag gick på mellanstadiet. Den heter Svarta Döden, är skriven av Kim M. Kimselius och ingår i hennes bokserie om Theo och Ramona som reser i tiden. Den här gången handlar de i medeltidens pesthärjade Florens och försöker desperat komma därifrån. En mycket spännande ungdomsbok, dock är annars min favorit i serien Tillbaka till Pompeji, där de reser till Pompeji precis innan vulkanutbrottet.

Kommentera