Veckans tematrio om skrivande svenskor

Det var ju internationella kvinnodagen förra veckan och i anslutning till den vill Lyran denna veckan ha reda på tre skrivande, svenska kvinnor som på något sätt berättar om kvinnors livssituation. Jag blandar denna gången skönlitteratur och fakta och böcker jag läst och gärna vill läsa.

1. Victoria Benedictsson var en av de kvinnor som på 1800- talet skrev under manlig pseudonym för att överhuvudtaget kunna skriva (Ernst Ahlgren). Hon skrev framförallt om kvinnors rättigheter – eller brist på rättigheter – i sin samtid. Debutromanen Pengar handlar om Selma som bara är sexton och gifts bort med en betydligt äldre man samt om hennes mognad, konstnärsdrömmar och vilja att bryta sig ur äktenskapet. Fru Marianne handlar också om en ung flicka som blir bortgift men den berättar snarare om att kämpa för ett jämlikt äktenskap där man älskar varandra på lika villkor, än om att bryta sig ut ur ett olyckligt äktenskap. Victoria Benedictsson begick självmord i Köpenhamn 1888, hon var olycklig både över det inskränkta liv hon som kvinna hade och över ett förhållande med Georg Brandes som inte gick väl. Ett välkänt citat från Victoria Benedictsson är:

”Detta avskyvärda att icke få vara människa endast kvinna, kvinna, kvinna!”

2. Nina Björk är en mer samtida feminist och författare och av henne har jag läst både Sireners sång och Under det rosa täcket. Under det rosa täcket är den jag oftast tar fram och bläddrar i, den är en sammanfattning av den ”moderna” feminismens historia med grund i analyser av olika böcker. Vi hade en het debatt om denna boken när jag läste litteratur, och jag läser gärna och ofta om den. Boken beskriver på ett verkligt intressant sätt debatten om feminism från ungefär 1980- talet och framåt. Det är mycket som har missförståtts och mycket man hade önskat var annorlunda.

3. Jag har ännu inte läst Maria Svelands Bitterfittan men den är en av de där böckerna som står på min mentala väntelista.

På väg till Teneriffa läser 30-åriga Sara Erica Jongs ”Rädd att flyga” och önskar att det var 1975 istället för 2005. Lurad av kärleksmyten och sliten av familjelivet längtar Sara mest efter en hel natts sömn. Hur ska vi kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med dem vi älskar?

0 reaktioner på ”Veckans tematrio om skrivande svenskor

  1. Jag läste Rädd att flyga och därefter Bitterfittan. Däremot har jag fortfarande Under det rosa täcket stående oläst i hyllan.

Kommentera