Vi har redan sagt hej då – Daniel Åberg

Vi har redan sagt hej då – redan i titeln finns ett stråk av melankoli, som om det är förutbestämt att misslyckas redan på förhand. Som om livet är en lång rad av hej då, istället för att det ska vara en parad av hej.

Filip är runt trettio och lever ett liv i Stockholm som baseras på bloggskrivande och att träffa tjejer, helst sådana som redan har pojkvän så det är lätt att krångla sig ur ett förhållande som inte ens hunnit börja. Men så träffar han Iris, och inser långt bak i huvudet att han kanske vill leva med någon som inte redan är upptagen och som inte går att säga hej då till redan innan de har träffats. Han blir ju så lätt kär. Problemet är att kärleken också falnar ganska snabbt och Filip har inte haft en riktig flickvän på fem år.

Frågan om det är synd om Filip eller om den självömkan som ibland sticker fram sitt huvud bara är irriterande och självförvållad kristalliserar sig ganska snabbt. Få gånger har man väl velat tala en huvudperson till rätta som man vill göra med Filip. Ibland verkar han rätt nöjd med sitt liv, ibland verkar det som att han svävar omkring i en ganska innehållslös bubbla.

Men poängen verkar inte vara just att komma någonvart utan att berätta en historia om att ensamhet kan te sig i ganska många och skilda former och faktiskt även vara närvarande när man till synes inte alls är ensam. Filip verkar inte riktigt kunna sätta fingret på vad det egentligen är han vill och jag kan inte heller sätta fingret på vad jag tycker. Egentligen tycker jag jättemycket om den här lilla pärlan till bok och jag vill nog också tycka om Filip, även om det är svårt ibland. Men vackert skriven melankoli i bokform har jag alltid varit svag för och Vi har redan sagt hej då talar till mig rätt in i hjärtat. Det är vackra toner.

Köp den på Adlibris eller Bokus.

Andra som läst: Beas bokhylla, La Bibliofille, Enligt O när hon var Lilla O, Malins blogg.

0 reaktioner på ”Vi har redan sagt hej då – Daniel Åberg

Kommentera