”You step onto the road, and if you don’t keep your feet, there’s no knowing where you might be swept off to.”

Veckans tema hos Kulturkollo är resor, och till det hör en enkät om resor i kultur och verklighet. Jag, som älskar båda, vill såklart vara med.

Resor i kulturen:

Vilken bok om en eller flera resor tycker du mycket om?

Den första bok jag kom att tänka på var boken varifrån citatet i rubriken är hämtat från, så det får helt enkelt bli den. The Lord of the Rings– trilogin är helt enkelt en episk resa.

Road movies är en egen genre. Vilken är din favorit och varför?309522

Thelma och Louise kanske inte räknas som en ”road movie” men jag vill ändå säga den, för att den är så fantastisk och feministisk. En resa är det ju dessutom, både en yttre och en inre. Jag gråter varje gång, men jag älskar också styrkan de finner, både i sig själva och i systerskapet.

I veckans inledningsinlägg skrev jag om hur Willie Nelsons On the road again fastnat i mitt huvud. Vilken låt om att resa sjunger du gärna med i?

Håkan Hellströms version av Äntligen på väg. Originalet är jag inte särskilt förtjust i, däremot.

Inre resor är också resor. Presentera ett verk som beskriver en inre resa!

Jag finner att många böcker (och filmer) som beskriver yttre resor också ofta är en inre resa (ta till exempel både Lord of the Rings och Thelma & Louise). Det är kanske lättare att finna sig själv på en plats där inte de vanliga fyra väggarna stänger in en, där en inte trampar i samma fotspår varenda dag. Just nu läser jag If I was your girl av Meredith Russo, där Amanda reser från en by och en skola full av oförstående och mobbning och på vägen också försöker hitta sig själv. Den är fantastisk, så här långt.

Vilken plats/miljö läser du helst om eller ser filmer från?

När jag var yngre läste jag nästan uteslutande fantasy vilket då skulle gjort mitt svar till ”vilken annan plats som helst”, men de senare åren har mitt läsande breddats i takt med mitt bokbloggande och då och då kan jag till och med finna mig själv vid en svensk diskbänk och tycka om det (detta händer dock fortfarande ganska sällan). Men min absoluta favoritplatser får nog fortfarande sägas vara i andra världar, i tidigare världar eller i spökliga världar – hemsöka slott, vindlande gångar and the likes of it.

The_Abandoned_Castle_(Explore)_(6658158127)

Bild från Wikimedia Commons.

Vilka platser eller miljöer gillar du inte att läsa om eller se filmer från?

Som regel gillar jag inte vanlig diskbänksrealism men det finns lysande undantag – på senare år har jag kommit att älska böcker som Låt inte den här stan plåga livet ur dig Mona och Att föda ett barn – böcker som berättar om kvinnor vilka sällan tidigare har fått komma till tals.

Har du gjort några resor inspirerade av ett eller flera kulturella verk? Berätta!

Sjutton år efter att jag läst Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gången fann jag henne. Hanna. Vi hamnade i samma klass på Umeå universitets utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap och efter en ganska blyg start blev vi oskiljaktiga på campus. Många saker tyckte vi olika om, men många saker älskade vi lika häftigt. Som Buffy. Tårta. Och Selma Lagerlöf. Att vi skulle besöka Mårbacka för första gången tillsammans var nog egentligen ganska självskrivet från början. Officiellt blev det när vi tog examen tillsammans. Det skulle vara vår examensresa.

mårbacka

Veckorna innan hade vi i vår egna bokcirkel läst Selma Lagerlöfs barndomsskildring; Mårbacka, Ett barns memoarer och Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf. Jag tyckte kanske inte lika mycket om dem som jag tyckt om hennes andra böcker, men jag tyckte mycket om dem. Det var också speciellt att gå på den plats vi precis läst om, se med egna ögon de platser Selma Lagerlöf berättat om. Guidningen i huset var atmosfärisk. Allting var fantastiskt. Sakerna vi fick veta om Selma Lagerlöf var fantastiska, och det var saker jag inte tidigare vetat. Som att hon var socknens största arbetsgivare, med mer anställda än hon behövde för att hon ville hjälpa lokalbefolkningen. Som att hon ensam styrde över en stor gård med mycket produktion. Som att hon egentligen inte ville väljas in i Svenska Akademin men gjorde det ändå för att hon ville öppna dörrar för andra kvinnor. Som att hon snaggade sitt hår kort under tiden på lärarinneseminariet i Landskrona för den feministiska kampen. Allt detta på 1800- talet.

Ja, Selma Lagerlöf har jag alltid beundrat. Men nu mer än någonsin.

Hela texten är från ett tidigare inlägg här på bloggen, Sommarens pilgrimsfärd från 2014.

Vilken kulturell resa drömmer du om att göra?

Vilka, är ju snarare rätt term. Men många gånger finner jag mig själv drömma om karga engelska landskap, små idylliska stugor på landsbygden, en pir vid en kuststad där en kvinna blickar ut mot havet, kurorter, Jane Austen, Bath….

Och så några bonusfrågor för den som vill!

Berätta om en resa du planerar att göra i sommar!

När midsommaren drar in över Jämtland drömmer vi, jag och min kärlek, om att åka till vårt landskaps allra nordligaste delar – till Stora Blåsjön och Ankerede, till min kärleks hemtrakter, till ljusa sommarnätter, dans hela ntten och sol. Om det blir verklighet återstår att se.

Den längre semestern infaller i juli och då styr vi istället kosan söderut, till mina hemtrakter, Småland och Skåne och kanske en tur på västkusten. Vi packar tältet i bilen och sedan får vi helt enkelt se, så som vi gör varje sommar.

Vilket land reser du gärna till?

Jag har varit i ganska många länder men sällan mer än gång. De länder jag vistats mest i är Norge och Danmark, men i England har jag varit två gånger. På olika sätt var jag också förtjust i USA och Spanien, men oftare förälskar jag mig i en stad än i ett land när jag är ute och reser.

newyork

New York, en av mina favoritresor hittills.

Vart går din drömresa?

Paris, je t’aime.

Vilket resmål lockar dig inte alls?

Kanske att jag inte är särskilt mycket för typiska semester- och turistorter, stora hotell, badorter. Jag har prövat men var inte så förtjust idet. Men annars, inget, egentligen. Jag vill upptäcka världen.

6 reaktioner på ””You step onto the road, and if you don’t keep your feet, there’s no knowing where you might be swept off to.”

  1. Nu när du nämner det så var jag ju faktiskt på Mårbacka på skolresa. I sexan. Vi var borta i flera dagar och besökte massor av litterära platser. Kanske inte helt rätt ålder att göra en sådan resa, men det är kul att ha varit där 🙂

    1. Verkar vara flera som varit där på skolresa, det var aldrig jag… Däremot var vi på besök i Vilhelm Mobergs hem så det kanske beror lite på vilket landskap en växer upp i vart de litterära klassresorna går 😉

    1. Det är så värt det, tyckte det var helt fantastiskt! Speciellt att det inte ”bara” var huset utan också flera utställningar. Vi gick också runt ett par kilometer och letade ställen som nämndes i Mårbacka-trilogin 🙂

  2. Kul att läsa om dina (litterära) resor! 🙂 Att läsa är verkligen att resa. Och jag reser för övrigt mycket hellre genom en bok än genom att åka på chartersemester till någon turistort. 😮

Kommentera