Den basala säljprocessen

Att ha koll på grunderna (den basala säljprocessen) inom försäljning är extra viktigt i sk. B2B försäljning. Som är en förkortning för business to business försäljning. Alltså försäljning från ett företag till ett annat på ren svenska. Missar du ett eller flera steg i den basala säljprocessen riskerar du att tappa order och kunder. Du löper även en stor risk att ha missnöjda kunder eller t.o.m. avbrutna ordrar.

Behovsanalys och presentation av lösning

Behovsanalys är en viktig del av den basala säljprocessen. Det handlar om att identifiera och analysera behoven hos en individ, grupp eller organisation. En bra behovsanalys är en förutsättning för att du ska kunna erbjuda en lösning som matchar kundens behov så bra som möjligt.

För att genomföra en behovsanalys behöver du ställa rätt frågor och lyssna aktivt på kunden. Det handlar om att förstå deras problem och utmaningar samt deras mål och önskemål. Genom att göra det kan du erbjuda en lösning som verkligen hjälper kunden att nå sina mål.

När du har identifierat kundens behov är det dags att presentera din lösning.  Var tydlig med hur din lösning kan hjälpa kunden att lösa deras problem och nå sina mål. En bra presentation av lösning ska vara tydlig och övertygande. Det handlar om att visa kunden hur din lösning kan hjälpa dem att spara tid, pengar eller öka deras intäkter. Använd gärna konkreta exempel och case för att illustrera hur din lösning har hjälpt andra kunder att nå sina mål.

Offert och förhandling

När du har identifierat potentiella kunder och har haft ett möte med dem, är det dags att skicka en offert. En offert är ett dokument som beskriver vad du kan erbjuda kunden, till vilket pris och under vilka villkor. Det är viktigt att offerten är tydlig och detaljerad så att kunden förstår vad hen kommer att få och vad det kommer att kosta. Efter att du har skickat offerten kommer du eventuellt att behöva förhandla med kunden.

Förhandling handlar om att hitta en lösning som både du och kunden är nöjda med.  Om kunden vill ha rabatt, vad får du då i stället? Vill kunden ha mer service, vad är de beredda att betala för det? Som vanligt är det viktigaste att lyssna på kunden så du verkligen förstår vad sätter värde på. Låt en förhandling ta tid att ha bråttom och pressa på vinner du inte på. Det ger lätt ett desperat intryck som snarare sänker ditt värde. Det kan även bidra till att kunden känner sig osäker.

Accept och orderbekräftelse

När du har lyckats sälja din produkt eller tjänst till en kund, är det viktigt att du skickar en orderbekräftelse. Ett dokument som bekräftar att kundens order, vad du kommer att leverera, när. Och inte minst till vilket pris. Kunden får en extra chans att stämma av det ni kommit överens om.

Inköp

Låt det gå ett par dagar innan du beställer det kunden vill ha. Om du inte får ett positivt besked från kunden som svar på din orderbekräftelse. Då ska du beställa omedelbart. Varför vänta om kunden inte aktivt ber dig beställa? Jo, för att det då innebär att du fått en s.k. tyst accept. Det innebär att om kunden inte svarar på en orderbekräftelse inom ca två arbetsdagar. Då anses det som att kunden accepterat och godkänt ordern.

Leverans

När du har skickat accepten och orderbekräftelsen, är det dags att börja förbereda för leveransen. Du bör se till att du har tillräckligt med produkter eller material för att kunna leverera det som har beställts. Du bör också se till att du har tillräckligt med personal för att kunna utföra leveransen på ett effektivt sätt. När du har förberett för leveransen, är det dags att fakturera kunden. Det är viktigt att du fakturerar kunden så snart som möjligt efter att du har levererat det som har beställts. I fakturan bör du inkludera information om vad som har levererats, priset, eventuella rabatter och eventuella villkor. Viktigt att fakturan stämmer överens med orderbekräftelsen.

Ett exempel på hur en säljprocess kan se ut som processmodell

Uppföljning av kundnöjdhet

Efter att du har genomfört en försäljning är det viktigt att följa upp med kunden för att säkerställa att de är nöjda med köpet. Detta steg är avgörande för att skapa en långsiktig relation med kunden och för att öka chanserna för framtida försäljning. Det finns flera sätt att följa upp med kunden. Ett vanligt sätt är att skicka en enkät via e-post eller telefon och be om deras feedback. Detta ger dig möjlighet att få insikt i vad kunden tyckte om produkten eller tjänsten och vad som kan förbättras.

En annan metod är att genomföra ett personligt möte eller samtal med kunden. Detta ger dig möjlighet att få en mer detaljerad feedback och att bygga en starkare relation med kunden. Under mötet kan du även informera om eventuella nya produkter eller tjänster som kan vara av intresse för kunden. Ett samtal eller möte passar oftast bäst inom b2b försäljning. Speciellt om det är lite större belopp som ordervärde.

Om det finns problem eller klagomål bör du ta itu med dem så snabbt som möjligt för att visa kunden att du bryr dig om deras upplevelse. Om kunden är nöjd kan du använda deras feedback för att marknadsföra produkten eller tjänsten till andra potentiella kunder.  Slutligen är det viktigt att dokumentera all feedback och åtgärder som vidtas för att förbättra kundnöjdheten. Detta ger dig möjlighet att följa upp på problem och se till att de inte uppstår igen i framtiden.

Är du intresserad av att veta mer om den basala säljprocessen eller annat inom försäljning, kontakta mig.

Redigera

Var en engagerad säljare

26 JULI 2023 / ELI / INGA KOMMENTARER / REDIGERA

Vill du bli en engagerad säljare? Att vara en säljare kan vara en utmanande men också en givande karriär. Som säljare är det din uppgift att övertyga kunderna om att köpa dina produkter eller tjänster. Det kräver inte bara att du är kunnig om vad du säljer, utan också att du har goda kommunikationsfärdigheter och kan bygga relationer med kunderna.

För att bli en framgångsrik säljare behöver du vara engagerad och ha en positiv inställning. Du måste också ha förmågan att lyssna på kunderna och förstå deras behov och önskemål. Det är viktigt att du är öppen för feedback och att du arbetar hårt för att förbättra dina färdigheter och prestationer.

För att bli en engagerad säljare måste du också ha en strategi för att nå dina mål. Det kan innebära att du sätter upp en försäljningsplan, analyserar dina konkurrenter och marknaden, och utvecklar en relation med dina kunder. Genom att vara väl förberedd och arbeta hårt kan du bli en framgångsrik säljare och uppnå dina mål.

En engagerad säljare bryr sig om kunden

En engagerad säljare är en som bryr sig om sina kunder och deras behov. Det handlar inte bara om att sälja en produkt eller tjänst, utan också om att skapa en relation med kunden. När du bryr dig om kunden och deras behov, kan du erbjuda en bättre lösning för deras problem.

Ställ öppna frågor och lyssna mycket

För att visa att du bryr dig om kunden, är det viktigt att ställa öppna frågor och lyssna på deras svar. Öppna frågor ger kunden möjlighet att uttrycka sina åsikter och behov på ett mer detaljerat sätt. Detta ger dig också mer information att arbeta med när du försöker hitta en lösning för deras problem.

Lyssna noga på kundens svar och visa att du förstår deras behov. Detta kan hjälpa till att bygga en relation med kunden och få dem att känna sig mer bekväma med att arbeta med dig. När du visar att du bryr dig om kunden och deras behov, kan du också öka chansen att de kommer att rekommendera dig till andra.

När du bryr dig om kunden och deras behov, kan du också erbjuda en bättre lösning för deras problem. Detta kan hjälpa till att bygga en starkare relation med kunden och öka chansen att de kommer att fortsätta att arbeta med dig i framtiden.

För att sammanfatta, en engagerad säljare bryr sig om kunden och deras behov. Genom att ställa öppna frågor och lyssna på deras svar kan du visa att du bryr dig och erbjuda en bättre lösning för deras problem.

Fördelarna med att vara en engagerad säljare

Som en engagerad säljare har du förmågan att skapa lojala kunder och öka försäljningen. Här är några fördelar med att vara en engagerad säljare:

Skapar lojala kunder

När du är engagerad i ditt arbete som säljare, visar du att du bryr dig om dina kunder och deras behov. Detta kan leda till att kunderna känner sig mer nöjda med sina köp och återkommer till dig för att göra fler affärer. Du kan också få positiva omdömen och rekommendationer från nöjda kunder, vilket kan hjälpa dig att bygga upp ditt varumärke och få fler kunder.

Ökad försäljning

När du är engagerad i ditt arbete som säljare, kan du öka försäljningen genom att:

  • Identifiera kundernas behov och erbjuda lösningar som passar dem
  • Följa upp med potentiella kunder och erbjuda dem mer information eller hjälp
  • Försöka övertyga kunderna om fördelarna med att köpa dina produkter eller tjänster
  • Skapa en positiv upplevelse för kunderna, vilket kan leda till fler köp och rekommendationer

Genom att vara engagerad i ditt arbete som säljare kan du öka dina chanser att nå dina försäljningsmål och få belöningar som högre lön eller bonusar. Det kan också hjälpa dig att utveckla dina färdigheter som säljare och bli mer framgångsrik på lång sikt.

Egenskaper hos en engagerad säljare

Att vara en engagerad är en viktig egenskap för att lyckas i försäljning. Här är några egenskaper som kännetecknar en engagerad säljare.

En engagerad säljare studsar fram

God kommunikationsförmåga

En engagerad säljare har en utmärkt kommunikationsförmåga. Det innebär att du kan lyssna på kunden och förstå deras behov och önskemål. Du kan också förklara produkten eller tjänsten på ett enkelt och tydligt sätt så att kunden förstår vad det handlar om. Du kan också anpassa din kommunikation till olika kundtyper och situationer.

Flexibilitet och anpassningsbarhet

En engagerad säljare är flexibel och anpassningsbar. Det innebär att du kan anpassa dig till olika situationer och kundtyper. Du kan också vara flexibel när det gäller att hitta lösningar på problem som kunden kan ha. Du är också öppen för feedback och kan anpassa din försäljningsteknik efter det.

Bygg relationer med kunder

En engagerad säljare kan bygga relationer med kunder. Det innebär att du kan skapa en positiv relation med kunden genom att visa intresse för deras behov och önskemål. Du kan också visa att du bryr dig om kunden genom att ge dem personlig service och följa upp på deras köp. Genom att bygga relationer med kunder kan du också öka chansen att få återkommande kunder och positiva rekommendationer.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha en utmärkt kommunikationsförmåga, vara flexibel och anpassningsbar, och kunna bygga relationer med kunder för att vara en engagerad säljare. Genom att ha dessa egenskaper kan du öka dina chanser att lyckas i försäljning och skapa en positiv kundupplevelse.

Vill du prata mer om hur man kan öka sin försäljning, genom att vara en engagerad säljare? Eller vad som helst inom försäljning. Jag är expert på b2b försäljning med spetskompetens inom kontors- och byggbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *